Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Turistický klub – přes hřebeny Rožnovska s výhledy nejen na Rožnovskou brázdu

Čtvrtek 27. 6. se nesl ve znamení školního fotbalového turnaje chlapců vyššího gymnázia, několika “piknikově” strávených hodin v rožnovském městském parku Hájnice v 3.A8 nebo také ve znamení poslední akce gymnaziálního Turisťáku před odchodem již nadšených žáků na tolik očekávané prázdniny. Trasa protentokrát vedla přes oba rožnovské hřebeny – z Hájnice jsme vyrazili k Jurkovičově rozhledně, okolo kopců Vysoká (546 m), Hájenka (541 m) a Poskla (576 m) jsme doputovali na Hutisko, abychom se vydali opět vzhůru k nejvyššímu bodu výletu, vrchu Díly (703 m), a od něj už pohodově klesali přes příjemné posezení na Hážovických Dílech k rožnovskému náměstí.

Dvacet studentů nižšího i vyššího gymnázia (šest nakonec z různých důvodů vůbec nedorazilo! L), dva již úspěšní absolventi, klasické učitelské duo Ehl-Marek, jedna dcerka, jeden pes a dvakrát ukulele – v takovém složení, v historicky největším počtu, vyrážíme vstříc Slunci a vysokým teplotám na cca 21 km dlouhý výlet. Po první půlhodině a krátké pauze u rozhledny Dušana Sama Jurkoviče nám všem přichází vhod stále tekoucí pramen s kvalitní pitnou vodou, kde nejen doplňujeme tekutiny, ale také využíváme vytouženého stinného místa. Před rozcestím Na Suši se někteří kochají výhledem na radhošťský hřeben zahalený v mlhavém oparu, jiní pokračují vstříc rozcestí, kde se z neznačené cesty všichni napojíme na žlutou turistickou značku směrem na Hutisko. Po překonání elektrického ohradníku pomalu postupujeme po jižních svazích Poskly, u níž nemůžu nezmínit stejnojmennou přírodní památku chránící rašeliniště s výskytem orchidejí, ostřic či suchopýru, podmáčenou louku s vlhkomilnými druhy a konečně nejjižnější louku s porosty jalovce a vřesu, jež zhruba do poloviny minulého století sloužila jako pro zdejší oblast tolik typická pastvina. Přes rozpálený asfalt Hutiska rychle stoupáme pod svahy Dílů, kde se před neodbytnými paprsky schováváme do stínu lesa a zároveň s nadějí vyhlížíme zamračené počasí nad Rožnovem. Přes krásné louky s odkrytými jižními svahy poskytujícími velmi pěkné, bohužel však oparem zahalené, výhledy (viz foto!) se opět napojujeme na neoblíbený asfalt, tentokráte nám však cesta velmi rychle ubíhá a brzy povinně zastavujeme na obědovou pauzu v oblíbené Hospodě Na Dílech, těch Hážovických. Počasí již díkybohu není tak extrémně horké, a proto následný sestup do Rožnova není tak vyčerpávající, jak jsme si všichni původně mysleli.

Na rožnovské náměstí všichni dorážíme těsně po půl třetí odpoledne. Po rozchodu se účastníci rozcházejí do svých domovů, někteří si cestu ještě zpestřují osvěžující točenou zmrzlinou. Závěrem nezbývá než poděkovat všem turistickým nadšencům za jejich odvahu strávit i v tomto horkém počasí celý den venku a těšit se na akce Turistického klubu i v nadcházejícím školním roce – doufejme, že se obsazením budeme scházet v podobně hojném počtu!

Dominik Holiš & RE

Přejít nahoru