Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Oplatili jsme bergenským jejich pohostinnost

Už několik desítek žáků rožnovského gymnázia využilo pohostinnosti partnerského města Bergenu v severozápadním Německu ať už při jazykových pobytech, ekologických projektech či u příležitosti každoročně organizovaného mezinárodního projektu Dny Anny Frankové.

A v letošních slunečných podzimních dnech jsme se mohli konečně revanšovat. Z Bergenu přijela doposud největší skupina turistů, kteří chtěli na vlastní kůži poznat destinaci, o které se v Bergenu prezentovalo. Skupinu na jejich cestách u nás  provázela učitelka rožnovského Gymnázia Ivana Nováková, která od roku 2000 tuto spolupráci školy s městem Bergen a příslušnými školami i ostatními institucemi koordinuje a pravidelně studenty  do Bergenu doprovází.

Slunečné počasí, které po celé dny  návštěvníkům přálo předvedlo naše “šťavnaté” Valašsko v plné kráse. Kromě tradičních míst, jako jsou Radhošť, Soláň, Karlovice zajímala bergenské Jelínkova pálenice, aby konečně viděli, odkud pochází vzácný “valašský penicilín” a nahlédli do tajů jeho výroby. Dalším cílem na Zlínsku  bylo Baťovo muzeum, protože jméno Baťa není Němcům neznámým pojmem a mají i ve svém okolí spoustu obchodů  této světoznámé  značky.

Mezi jednotlivými body programu se skupina vložila do rukou osvědčených lokálů a vychutnávala speciality našeho kraje. Není třeba zdůrazňovat, nakolik je česká kuchyně u cizinců oblíbená. Ve čtvrtek večer proběhlo setkání se zástupci města . Pozdravit přišel hosty pan Místostarosta Václav Mikušek a pan Tomáš Gross představil ve své projekci ještě širší okolí Rožnova, jeho historii a novodobý rozvoj Valašska za posledních  uplynulých dvacet let.

V pátek se všichni rozloučili s Rožnovem na kolibě Kordulka u cimbálové muziky Primáše Zdeňka Zmeškala, který dobře zná hudební vkus Němců a při věhlasné “Rosa-munde” se taneční parket dostal do varu.

Protože zde většina hostů byla poprvé, byla do programu zařazena i dvoudenní návštěva Prahy. A nadšení nad posezením “U Fleků” nebralo konce. Stihli jsme nahlédnout kromě centra a Starého města i na Hrad a prohlédnout si stověžatou matičku z terasy Hradčanského náměstí.

V neděli odjížděli všichni s množstvím dojmů, které snad budou znovu moci detailně zpracovat až nad pořízenými fotografiemi.

Myslím, že se nám náš záměr podařil, snažili jsme se s vedoucím zájezdu, panem Schmitzem, trasu zpracovat tak, abychom ukázali z našeho regionu co možná nejvíce zajímavých míst a snad tím prohloubili i zájem o náš region v zahraničí, protože většina turistů ze západu má do doby, než překročí naše hranice, o Česku zkreslené představy.

 

Přejít nahoru