Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

První volby ve studentském parlamentu!

Po dlouhém plánování konečně přišel den, kdy jsme si zvolili naše vedení. Schůzka zástupců jednotlivých tříd byla naplánovaná 25. 1. 2024 a hlavním bodem programu byly volby. Po příchodu všech členů do učebny V1 jsme zapsali absenci a mohli se vrhnout na volby.

Volby jsme rozdělili na čtyři části, volba předsedy parlamentu, místopředsedy, tří členů organizační rady a tajemníka. Těchto pět lidí tvoří předsednictvo. Aby to byly volby pořádné, tak jsme si vypůjčili urnu a dva dobrovolníci v podobě Oty Repáka a Ondřeje Kvapila se ujali pozice volební komise, která počítala samotné hlasy.

Vše bylo připraveno a mohlo se začít. Ohlásila se první část voleb, na pozici předsedy parlamentu. Ti, kteří měli zájem o kandidaturu v tuto chvíli měli šanci se přihlásit a o místo se ucházet. Jako první kandidát se přihlásil Jakub Mičkal. Do posledního okamžiku to vypadalo, že nikdo další mu nebude oponovat a byl by okamžitě zvolen, avšak ze zadní lavice se zvedla ruka Ondřeje Pupíka se slovy: „Když jsou ty volby, tak pojďme aspoň něco volit.“ Poté se nepřítomná Radka Slováková taky přihlásila o svou kandidaturu v zastoupení své spolužačky.

Každý z přítomných napsal na papírek jméno svého kandidáta. Po dosbírání všech papírů se dramaticky na tabuli přičítaly hlasy jednotlivým kandidátům. Volby dopadly vítězstvím Ondřeje Pupíka, čímž mu samozřejmě gratulujeme.

Neúspěšní kandidáti měli šanci se ucházet o místopředsedu. Znova se vysbíraly lístečky, spočítaly a výsledkem 16 hlasů se stal místopředsedou Jakub Mičkal.

Tím nebylo vše hotovo, stále zbývaly dvě volby. Nyní se mohli opět přihlásit další kandidáti, aby měli šanci se ucházet o místo v organizační radě. Celkem se přihlásilo 6 lidí, každý z přítomných měl tři hlasy, protože se volili tři pozice, avšak každému kandidátovi mohli dát pouze jeden hlas. Volba dopadla vítězstvím Ondřeje Kvapila a Filipa Vrátného a remízou Radky Slovákové a Jonáše Trpíka. Nezbývalo tedy nic jiného než rozhodnout mezi Jonášem a Radkou, proto, aby se konala další volba pouze mezi nimi. S těsným vítězstvím o jeden hlas vyhrál Jonáš.

Následovala rychlá volba tajemníka, jelikož byla jedinou kandidátkou Radka Slováková, byla jednohlasně zvolena všemi členy parlamentu.

Tím byly volby ukončeny. Další nás čekají příští rok v září. Celé volby nám sice zabraly dvě vyučovací hodiny, ale věřím, že si to všichni užili, také gratulujeme všem nově zvoleným členům.

Přejít nahoru