Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Studenti opět ve Vídni

V pondělí 17. listopadu letošního roku jsme měli možnost společně s naším gymnáziem opět navštívit Vídeň, zářící ve světlech blížících se Vánoc. 

Po úžasné prohlídce osvětlení uliček krásnou vánoční výzdobou, prohlédnutí Vídeňské opery zvenčí, procházce ke Stephansdomu  jsme nakonec byli ohromeni krásou stájí v Hofburgu, kterými jsme procházeli k Albertině, kde na nás čekala výstava. Zde jsme mohli vidět obrazy katalánského malíře, sochaře a keramika Joana Miró. A nejen to. O patro výš se nacházely skvosty C. Moneta, P. Picassa a dalších světoznámých malířů.
Po prohlédnutí obrazů jsme měli jedinečnou šanci rozběhnout se do ulic Vídně
a nakoupit dárky pro své blízké. Ovšem v přesně daný čas a na daném místě jsme se všichni sešli, abychom společně odkráčeli přes Burggarten k autobusu, kde jsme se převlékli do společenských šatů a následně jsme se přesunuli k Vídeňské státní opeře. Zde nás čekala prohlídka. Měli jsme možnost nakouknout do zákulisí, stát na jevišti mezi kulisami, sednout do orchestřiště a tvářit se, že nám patří svět. 🙂 Dozvěděli jsme se, jak se veškeré kulisy dostanou na jeviště, jak dlouho trvá jejich příprava, zjistili jsme šířku, výšku i délku jeviště, kolik inscenací se zahraje v jednom roce, proč je Vídeňské orchestřiště umístěno výše než v jiných divadlech – zkrátka na cokoliv jsme se zeptali, byla nám dána odpověď.
Ihned poté jsme se usadili do hlediště a netrpělivě čekali na představení Lišky Bystroušky. Tato opera byla zpívána v češtině a my, studenti gymnázia, jsme si ji víc než užili. Poté jsme se všichni příjemně unaveni přesunuli zpět do autobusu a po jedné hodině ráno jsme dorazili na nádraží v Rožnově pod Radhoštěm, kde již netrpělivě čekali rodiče na svá milá unavená dítka.
Na závěr bych chtěla poděkovat paní profesorce Y. Petersové a J. Bajerové za skvělou organizaci a hlavně profesionální překlad z němčiny do češtiny paní Petersové při prohlídce Vídeňské státní opery. Dále pak panu Skalíkovi se synem za úspěšnou a poklidnou cestu.
Děkuji za krásně prožitý 17. listopad.

Zuzana Hrstková, 4. B

Přejít nahoru