Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Expedice Mars

Naše studentka postoupila do finále mezinárodní soutěže Expedice Mars a zajistila si tak 5-denní astronautický výcvik v Euro Space Center v Belgii.

Expedice Mars je unikátní mezinárodní česko-slovenská soutěž pro mladé zájemce o kosmonautiku, astronomii, astronautiku, medicínu, architekturu a další vědecké obory ve věku 13 až 18 let, organizovaná Dětskou tiskovou agenturou Domino, Českou kosmickou kanceláří a Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity. Patrony soutěže jsou kosmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella.

Studentka našeho ronovského Gymnázia Eliška Trampotová z 4.A8 si nejprve prošla klasickými rozřazovacími testy (psaní motivačního dopisu, psychologické testy) a postoupila do projektového kola. Zde přišel její první významný úkol – vybrat si jednu z pěti odborností, ve které se bude dále pohybovat a věnovat jí čas po celou dobu trvání projektu. Na výběr byly tyto odbornosti – Expediční dokumentarista, Palubní lékař, Palubní inženýr, Palubní astronom nebo Planetární architekt. Eliška si zvolila odbornost palubní lékařky. Jejím úkolem bylo sestavit měsíční jídelníček a cvičební plán pro astronauty letící na Mars.

Eliščin postup do semifinále znamenal rušný víkendový pobyt ve škole v přírodě v Terchové na Slovensku, který se konal v druhém říjnovém víkendu. Semifinále bylo cíleně mířené na velkou fyzickou i psychickou zátěž. Soutěžící velitelům dokazovali nejen své znalosti z oboru astronomie, vesmírné architektury či dokumentaristiky, ale čekaly na ně i série zkoušek fyzických předpokladů, profilování v rámci testů osobnosti a mnoho dalšího. Byl to víkend plný testů a úkolů, týkajících se přežití a schopnosti spolupracovat či vydržet fyzický i psychický nátlak. Odzkoušeli si tak např. svou kapacitu plic, úroveň angličtiny nebo předpoklady k přežití letecké havárie v poušti. Při tom všem bylo samozřejmostí vypracování projektu ve své odbornosti v týmech a jejich následná prezentace na závěrečné konferenci. Jelikož se velitelé chtěli detailně seznámit s osobností a odolností každého ze semifinalistů, rozhodli se nenechat jim prostor pro spánek a naplánovali denní i noční program tak nabitý, že měli účastníci sotva čas na jídlo a pár minut odpočinku. (Samozřejmě nemůžeme zde prozrazovat celý program semifinále, protože každý další účastník by měl jít do této soutěže s určitou dávkou nejistoty :). Eliška i každý semifinalista si tak odtud přivezl i spoustu zážitků z týmových her, mikropřednášek, noční bojovky nebo z kolektivního stěžování si na ranní buzení píšťalkou. A v neposlední řadě i spoustu nových známostí a přátelství s podobně smýšlejícími nadanými lidmi.

Velitelé hodnotili, jakým dílem se členové týmu na práci podíleli a kdo je týmový hráč, aby na základě těchto poznatků sestavili posádku, která už v listopadu tohoto roku podstoupí zhruba pětidenní astronautický výcvik v Euro Space Center v Belgii a simulovaný let na Mars. Eliška byla po vyčerpávající a dobře odvedené práci vybrána mezi 12 nejlepších a čeká ji vytoužený astronautický výcvik!

Další pokračování Eliščina kosmonautického příběhu se dočtete příště?

Doufáme, že se najdou další nadšení mladí lidé, kteří se zajímají o vesmír a kteří se nebojí dobrodružství při jeho zkoumání. Výběr účastníků do Expedice Mars 2015 byl sice již ukončen, ale zájemci o další ročník se mohou registrovat v dubnu příštího roku. Více informací a fotografií z akcí naleznete na internetové stránce soutěže www.expedicemars.eu.

Elišce gratulujeme a přejeme, ať výcvikem projde na výbornou a úspěšné přistání na Marsu.

Přejít nahoru