Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Turistický klub – Za skalními útvary a výhledy Vsetínských vrchů

23. dubna 2016 – krátce před osmou hodinou ranní se na rožnovském vlakovém nádraží pomalu shromažďuje skupinka turistických nadšenců, kteří dali přednost výletu v přírodě před teplem svých domovů. Trasa o přibližné délce 23 km tentokráte vedla z Valašského Meziříčí přes Janíčkovu studánku, rozhlednu Krplov, Jarcovskou kulu, Brňov, skalní útvar Medůvka a Malou Lhotu zpátky do Valašského Meziříčí.

Na nádraží ve ValMezu jsme se sešli v konečném počtu 9 studentů, mezi nimiž byli tentokráte spíše zástupci nižšího gymnázia, a 4 dospělých. Pod dohledem učitelů Ehla a Malíka jsme s dobrou náladou a vírou, že nás ranní zatažené počasí nezklame úplně, vyrazili vstříc prvnímu většímu stoupání, jež vedlo k sedlu Píšková. Při putování nalezli uspokojení i vyznavači hry Geocaching, kteří po celé délce trasy hledali ukryté poklady. Těsně před Píškovou jsme udělali krátkou zastávku za účelem osvěžení se u Janíčkovy studánky, kde někteří doplnili zásoby na další cestu. Po návštěvě již zmiňovaného horského sedla jsme sestupovali k rozhledně Krplov, která nás zaujala velmi strmými schody, ale také krásným výhledem do okolí. Jenom škoda, že počasí nebylo ještě lepší, výhledy by poté byly ostřejší. Po návštěvě Jarcovské kuly, která je opředena i zajímavými pověstmi, nastala nejdramatičtější část celého výletu, a to sice hledání modré turistické značky. Po překonání různých nástrah a pádech některých členů (viz fotografie!) jsme dorazili až do Brňova, malé vesničky, která byla přibližným mezníkem mezi první a druhou polovinou trasy. I když tentokráte byla trasa více asfaltová, než u předešlých výletů, ubíhala rychle, a proto jsme brzy po poledni dorazili ke skále Medůvka, kde jsme si odpočinuli a pokochali se krásou tohoto skalního útvaru. Po přestávce skupinka, s vidinou blízké restaurace Ranč na Malé Lhotě, kde jsme se občerstvili a poobědvali, zrychlila krok.

Kolem třetí hodiny jsme všichni po obědě sestupovali směrem k Valašskému Meziříčí, které bylo startovní a zároveň cílovou destinací této akce Turistického klubu. Počasí naštěstí vydrželo, a tak výlet můžeme brát za velmi podařený. Plni zážitků z další turisticky strávené soboty jsme nastoupili do autobusu, ve kterém jsme rekapitulovali celý den, ale také probírali nadcházející školní týden. Po příjezdu na rožnovské nádraží jsme se rozloučili a putovali zpátky ke svým domovům.

Doufám, že se na další akci Turistického klubu sejdeme ještě v hojnějším počtu!!!

Dominik Holiš, 5.A8

Přejít nahoru