Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Nicholas Winton – Síla lidskosti

Ve čtvrtek 19. 10. 2017 jsem se společně s mou třídou 4. A8 zúčastnil besedy o Nicholasi
Wintonovi, která se konala v místním kině. V první části nám byl promítán dobře podaný hodinový film s názvem “Síla lidskosti”, ve kterém nám byly vysvětleny souvislosti a na který jsme si každý udělali patřičný názor. Poté jsme v další části diskutovali s panem dramaturgem Zdeňkem Tulisem. Celkově program tedy trval asi 90 minut.

Nicholas Winton byl muž, který těsně před válkou pomohl transportovat dohromady 669 československých, hlavně židovských, dětí do Velké Británie. Nacisté s Hitlerem v čele totiž začali nabývat na moci. Často se jednalo o uprchlíky z Německa či Rakouska, kteří před mnichovskou dohodou hledali azyl v Československu. Winton viděl všechny rodiny v utečeneckých táborech s jejich dětmi, které byly značně diskriminovány a pronásledovány. Považoval to za své nejsmutnější zážitky z té doby. Proto se rozhodl, že zachrání co nejvíce dětí, co jen dokáže. Musel pro každé dítě do věku 17 let nutně získat náhradní rodinu ve Velké Británii a kauci ve výši asi 50 liber, potom již nebyl problém získat pro ně britské vízum a povolení k pobytu. Transporty probíhaly v rozmezí od 14. března do 2. srpna roku 1939. Úplně poslední vlak s 250 dětmi (téměř největší transport) byl vypraven 1. září 1939, ale byl zastaven a poslán zpět, protože ve stejný den vypukla druhá světová válka. Z dětí, které v tento den měly odjet, přežilo holokaust jen pár.

Myslím si, že toto téma mohlo zaujmout značnou část publika, jelikož v přednášce se
jednalo i o děti věkově podobné nám. Navíc celá beseda byla pojata zajímavým stylem a po filmu s námi pan Zdeněk Tulis diskutoval i o jeho vlastních postřezích, názorech a o jeho vlastních zážitcích ze setkání s Nicholasem Wintonem. Ke konci celé besedy jsme měli možnost zeptat se ho na jakékoliv otázky ohledně tohoto tématu. Otázky zodpověděl a poté ještě náležitě rozvedl.

Mně osobně téma a celkově beseda přišla velmi zajímavá a záživná. Donutila mne nad některými věcmi více přemýšlet, a nejen příběh o záchraně židovských dětí, ale i příběh
o Wintonově životě celkově mě velmi zaujal. Myslím si, že zaujal velké množství lidí jak v publiku, tak i ve světě; otevřel oči a inspiroval spousty lidí, včetně mě.

Kryštof Knesl, 4. A8

Přejít nahoru