Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

S němčinou do Prahy

Ve čtvrtek 21. června 2018 se vydala třída 4. A8 společně se dvěma studentkami našeho gymnázia, které jsou zapálené do němčiny, do hlavního města.

Čerstvě probuzená vyjíždí většina naší expedice autobusem z Rožnova až do Valmezu. Tam se přidají chybějící články naší výpravy a o necelou hodinu později už konečně jedeme vlakem – směr Praha.

Po čtyřech hodinách veselého povídání nás vítají první věžičky matičky Prahy a na německém velvyslanectví jsme eins zwei. Den otevřených dveří nám umožnil prohlídku Lobkowiczského paláce a jeho skvostné zahrady, jež jsou dnes plné informačních stánků, které nám poskytly informace o organizacích souvisejících s česko-německými vztahy. Například jeden stánek se věnoval učebnicím německého jazyka Themen. Za zmínku stojí “Živá knihovna”, kde jsme si vybrali z nabídky témat, následně nám byl přidělen člověk, který nás s daným tématem podrobně a zábavně seznámil. Nakonec se z toho vyklubal příjemný rozhovor se samotným panem velvyslancem.

Následuje prohlídka tschechische Historie v císařsých konírnách Pražského hradu. Poté se vydáváme na návštěvu majestátné Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Čeká nás velkolepý Vladislavský sál a Zlatá ulička, skrývající malebné domečky se dveřmi jako stvořenými pro dnes již bohužel pravděpodobně vyhynulou větev hobbitů – Hobbitus Pragensis.

Am Ende zbývá ještě vykoupit Palladium (= nákupní horečka). Za okamžik sedíme ve vlaku s mottem: Návrat na venkov. Naše nálada se ale vzápětí změnila… krajina náhle zpustla tmou. Vítr udeřil do oken vlaku. Za obzor se vplížil nepřátelský posel bouře. Na bojišti se objevuje defenzivní hráč – Slunce. Po urputném zápase naši pozornost upoutá majestátní znak míru – duha.

A s tímto poselstvím se ve večerních hodinách naše výprava navrací domů.

Vendula Žitníková, Dominika Prokopová, 4.A8

Přejít nahoru