Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Londýn 2023

V neděli 16.4. jsme se ráno sešli před naší školou, abychom konečně mohli vyrazit na slíbené dobrodružství. Po rozloučení s rodiči se naše zhruba čtyřicetičlenná skupina mohla vydat na cestu. S velkou dávkou motivace jsme přejeli celou naši zemi a vydali se na projížďku Německem. Pod rouškou tmy jsme přejeli Nizozemí a pokračovali přes Belgii do francouzského přístavu Calais, kde nám odjížděl trajekt brzy z rána do anglického přístavního města Dover, před kterým jsme ještě museli absolvovat kontrolu pasů, aby nás do Spojeného království vůbec pustili. Jakmile jsme vypluli, mohli jsme nad hladinou vodního průlivu La Manche pozorovat vycházející slunce.  

Hned po připlutí jsme vyjeli směrem do naší cílové destinace, a to do Londýna. I když někteří z nás nenaspali víc jak skromnou hodinku a půl, s pozitivní energií jsme se po příjezdu vydali londýnským metrem od O2 Arény ke Green Parku a začali prozkoumávat hlavní město. V prvním dni v Londýně jsme si prošli jeho západní část. Viděli jsme palác Buckingham a představení královských koní. Cesta šla dál a my jsme narazili na Westminsterské opatství. Pokračovali jsme dále rušnými ulicemi, když naše bystré oči spatřily jednu z nejznámějších památek v Londýně, a to budovu britského parlamentu, a konkrétněji Big Ben, který nás všechny velice uchvátil. Když jsme došli na Trafalgarské náměstí, které je v Londýně největší, dostali jsme obědový rozchod, po kterém jsme vyrazili na Londýnské oko, z jehož výšin jsme si prohlédli celý Londýn a pokračovali do Chinatown, neboli londýnské čínské čtvrti. Náš první den v Anglii se pomalu, ale jistě blížil ke svému konci, a proto jsme se vydali do čtvrti, kde si nás postupně vyzvedávali naši adoptivní rodiče, kteří se po délku našeho pobytu o nás starali.  

Třetí den jsme strávili v proslule známých Warner Bros studiích, kde jsme se dozvěděli všechny detaily o tom, jak se natáčely filmy o mladém kouzelníku Harrym Potterovi. Po vyčerpávajícím tříhodinovém prozkoumávání studií jsme zamířili do univerzitního města Oxfordu. Tam jsme si prošli oxfordské ulice a známé budovy. Část studentů se pak vydala na prohlídku jedné z největších univerzitních kolejí a to Christ Church. Třetí den uběhl jako voda, a proto jsme opět zamířili do našich rodin.  

Náš čtvrtý a zároveň poslední den před cestou byl zasvěcen východní části Londýna. Viděli jsme budovy banky a burzy, také nejvyšší mrakodrap v Londýně The Shard a mnoho dalších zajímavých budov. Pěšky jsme se přemístili až k londýnskému Toweru, kde jsme měli dvě hodiny na to, abychom si sami prošli celý areál této pevnosti. Potom jsme nasedli na loď a podeplutím Tower Bridge jsme dorazili na naši konečnou zastávku Greenwich, kde jsme viděli krásnou Greenwichskou univerzitu. Za univerzitou jsme vyšli na kopec, ze kterého byly viditelné krásné panoramata Londýna. Po fotící pauze jsme se vydali na naše poslední kilometry Londýnem. Došli jsme k? Tescu, kde jsme si koupili spoustu místních dobrot a se skvělými a nezapomenutelnými zážitky jsme nasedli do autobusu a započali cestu zpět do České republiky.  

Cesta byla dlouhá, ale nakonec jsme se do Rožnova vrátili zdraví, šťastní a se vzpomínkami, které už nezapomeneme. Za všechny žáky bych chtěla poděkovat našemu učitelskému doprovodu – paní Hlaváčové, paní Kurkové a paní Ciře, které na nás dávaly celou dobu pozor, našemu panu průvodci za přenádhernou prohlídku Londýna a v neposlední řadě našim řidičům za pohodlnou cestu do Londýna a zpět.  

Eva Mertová 3.A8 

Přejít nahoru