Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Fyzikální exkurze na UP Olomouc

V pátek 19. května měli žáci vyššího gymnázia šanci zúčastnit se fyzikální exkurze na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.  

Na fakultu jsme dorazili bez problémů a asi 45 minut před začátkem, což nám umožnilo se po budově trochu porozhlédnout. Každé patro se věnuje určitému oboru: od geologie, přes fyziku a chemii, až po matematiku. Dostali jsme povolení podívat se i na jejich obsáhlou geologickou expozici, ve které nechyběly zkameněliny, nerosty a minerály všemožných druhů a velikostí. K vidění bylo také Foucaultovo kyvadlo, které se táhlo skrz všech šest pater budovy. 

Na programu nemohlo v žádném případě chybět prozkoumání experimentálních laboratoří. Vyzkoušeli jsme si například měření s kalorimetrem, gyroskopem nebo Helmholtzovým rezonátorem. Poté nás zavedli do místností plných podivných přístrojů, které jim pomáhají při práci s nanomateriály. Jedním z nejzajímavějších byl přístroj vytvářející magnetické pole a elektronový mikroskop. 

Dále nás zavedli do katedry optiky, kde nám ukázali, jak se diagnostikují a projevují zrakové vady, jako například astigmatismus nebo skrytá šilhavost. Někteří z nás si i podstoupili měření oka (tloušťka rohovky) na přístrojích jako u očního. A nakonec nám ukázali, kde se studenti učí vyrábět brýle a jejich čočky. 

Čas byl nemilosrdný, a tak jsme se museli rozloučit a poděkovat milým průvodcům za zajímavě strávený den. Také bych ráda poděkovala paní učitelce Barboře Bergové, která s námi celou exkurzi absolvovala, a paní učitelce Evě Zakopalové, která si dala nesmírnou práci s? řípravou našich protokolů. Doufám, že tato možnost se naskytne i dalším studentům v?následujících letech.  

Adéla Stříteská 

Přejít nahoru