Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Síla rodiny

Dne 11. června 2013 jsem se zúčastnila slavnostního vyhlášení celostátní literární soutěže Síla rodiny, které proběhlo v Nosticově paláci na Ministerstvu kultury ČR. Byla jsem vybrána jako jedna z 38 oceněných. Tuto soutěž pořádala a organizovala nadace Loterie života, která zachovává odkaz Nicolase Wintona, jenž roku 1939 zachránil 669 českých židovských dětí a zajistil jim ochranu a ubytování v anglických rodinách.

Vyhlašování a předávání pamětních listů se neslo ve slavnostním duchu. Sál paláce se postupně plnil oceněnými studenty s jejich doprovodem, v mém případě to byly babičky, kterých se zaslaná literární práce týkala, dále přicházeli zástupci různých nadačních organizací, ale i známé tváře jako herečky Naďa Konvalinková nebo Květa Fialová, jež četly některé z příspěvků. Ocenění jsem převzala z rukou paní ministryně školství – Aleny Hanákové, a pánů režiséra – Matěje Mináče a dramaturga – Zdeňka Tulise, kteří o N. Wintnovi natočili celosvětově uznávaný dokument a celá soutěž také probíhala pod jejich vedením.

Všechny práce, jejichž hlavním tématem byla RODINA a její pospolitost, odvaha, soudržnost, síla, se prezentovaly v sále a vytvořily silné a dojemné okamžiky, při kterých mi nejednou vyhrkly do očí slzy. Ráda budu na toto krásné a velmi lidské odpoledne vzpomínat a doufám, že snad dostanu někdy v budoucnu opět šanci se takovéhoto projektu zúčastnit, protože téma rodiny je mi opravdu jedno z nejbližších.

Klára Dobešová, Gymnázium Rožnov pod Radhoštěm

Přejít nahoru