Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Prázdninový kemp – soutěž "Nachhaltigkeit"

Během čtyř prázdninových dnů, a to od 22. do 26. července 2013, proběhlo v německém Johanngeorgenstadt česko-německé setkání, kterého se zúčastnili i tři žáci rožnovského gymnázia Monika Urbanová, Honza Zich a Michaela Žilková. Jednalo se o podpůrný projekt pro rozvoj komunikace a myšlení týkající se trvale udržitelných zdrojů. Žáci tento pobyt získali v rámci soutěže, ve které zpracovávali čtyři témata do podoby plakátu. (Viz. informace z minulého školního roku? Prázdninový kemp Goetheho Institutu?).
Hlavní náplň programu tvořily tři skupinky: média, móda a fotografie, do nichž byli žáci rozděleni podle libosti. Pak už se jen hojně dozvídali, jak široce a daleko se tyto sféry odrážejí v pojmu “trvalá udržitelnost”, aby však vše nebylo o klasickém biflování skupinky pracovaly  i aktivně. Média měla na starost například vypracování rozhovorů a článků a to přímo s místními obyvateli. Jazykové problémy se nenaskytly, neboť ochotná vedoucí této skupinky, mladá a přívětivá žurnalistka fungovala skvěle i jako překladatelka. Móda zase šila a tvořila, dle vlastní fantazie pod vedením čerstvě vystudované německé módní expertky a fotografie samozřejmě zacházely do detailů, jak a proč používat fotoaparát. Poslední večer byla prezentace a seznámení s prací žáků. Mimo jiné se opékalo a to v typickém německém stylu, takže kromě běžných buřtů byl k mání i Stockbrot, což je jednoduše řečeno těsto na klacku.
Protože počasí vyšlo a horka střídala horka, našel se čas i pro návštěvu Naturbadu, přírodního jezera, které se nacházelo v již tak malebném prostředí okolních hor. Sami žáci a  i lektoři si projekt velice pochvalují a doufají v další a co nejbližší spolupráci.

Monika Urbanová 3. B

Přejít nahoru