Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Exkurze na Městský úřad v Rožnově p. R.

Dne 22. listopadu 2023  navštívili žáci 4. A8 Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm. Tato vzdělávací exkurze byla organizována s cílem seznámit studenty s fungováním městské správy a povzbudit jejich občanské povědomí a zájem o veřejné záležitosti. Exkurzí nás provedl místostarosta Mgr. Tomáš Gross, který přivítal třídu v zasedacím sále a podrobně vysvětlil, jakým způsobem je město řízeno, jaké jsou hlavní úkoly a zodpovědnosti městského úřadu a jak probíhá spolupráce s dalšími institucemi.

Během návštěvy měli studenti příležitost položit místostarostovi řadu otázek, týkajících se například rozpočtu města, plánování komunitních projektů nebo ochrany životního prostředí. Spolu se třídou 4. A8 se exkurze účastnili členové Rožnovského parlamentu dětí a mládeže. „Starostou“ tohoto mládežnického sdružení je náš student 1. A – Emil Andrys. Toto setkání poskytlo studentům skvělou příležitost naučit se o důležitosti zastupitelské demokracie a o tom, jak mohou i děti přispět ke zlepšení svého města. Závěrem exkurze bylo setkání se starostou města Ing. Janem Kučerou, který studenty přivítal ve své kanceláři.

Celkově byla exkurze hodnocena jako užitečná a obohacující zkušenost pro studenty. Nejenže získali lepší pochopení místní samosprávy, ale také byli inspirováni k aktivní účasti na dění ve svém městě. Exkurze byla zároveň příležitostí pro rozvoj občanské výchovy a podpory demokratických hodnot mezi mladými občany Rožnova pod Radhoštěm.

Veronika Růžičková

Přejít nahoru