Omlouváme se, ale stránka Gymnázia bez JavaScriptu nefunguje správně. Prosím zapněte si JavaScript k načtení webu.

Exkurze do světa médií

Od začátku letošního školního roku na Gymnáziu Rožnov pod Radhoštěm vyučuji volitelný předmět Mediální gramotnost a kritické myšlení. Předmět je vyučován v angličtině a zabýváme se v něm tématy jako konfirmační zkreslení, posuzování důvěryhodnosti mediálních sdělení a rozvojem kritického náhledu na mediální obsah.

V rámci semináře jsme se 7.-8. února 2024 vydali na exkurzi do Prahy. Navštívili jsme rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), kde jsme měli na vlastní oči možnost vidět, jak se vysílá a tvoří zpravodajství do 23 zemí ve 27 jazycích. Do zemí, kde je nějakým způsobem ohrožena svoboda tisku. Jakub Tesař byl milým a pozorným průvodcem, který nám vše ukázal a měli jsme možnost se novinářů zeptat na cokoliv. Dozvěděli jsme se například, že z Pra

hy se přímo vysílá do Afghánistánu, a že navzdory velkému tlaku Talibanu má vysílání RFE/RL velký dopad. Pan Tesař nám také zajistil besedu se dvěma novinářkami, Julií Aleekseevou z Běloruska a  Dariou Zakharovou z Ruska. Naši studenti byli velmi aktivní v kladení otázek a dotýkali jsme se témat jako je propaganda, cenzura, bezpečnost, ale i vzdělávání v zemích, odkud obě novinářky pocházejí.

Další naší zastávkou bylo Centrum současného umění DOX, kde byl pro nás nachystán workshop na téma bourání stereotypů a kontroverzní výstava –  It’s A Painful Thing to Be Alone: We Are But One od výrazné britské osobnosti Genesis Breyer P-Orridge. Vedli jsme dlouhou debatu o roli umění v našich životech, zda má být pouze povznášející nebo zda může být drásavé a nutit člověka klást si otázky. Večer jsme strávili v divadle Venuše pod Švehlovkou na historické hře od Christophera Marlowa Edvard II. v podání netradičního divadelního souboru “Depresivní děti touží po penězích”.

Následující den jsme měli domluvenou exkurzi v redakci Deníku N. Zde se nás ujal zástupce šéfredaktora Lukáš Werner, na besedu za námi přišel renomovaný novinář Lukáš Prchal a velmi podnětnou hodinku s námi nakonec strávil i šéfredaktor Pavel Tomášek. Debata a otázky se opět točily kolem ruské propagandy, dezinformací a práce novinářů a novinářek jako takové. Lukáš Werner nás také provedl celou redakcí a nás všechny příjemně překvapilo, v jak neformálním a inspirativním prostředí novinářstvo Deníku N pracuje. Na závěr jsme si koupili knihy z Edice N a obtěžkáni kvalitní literaturou a plni zážitků jsme vyrazili zpět do Rožnova pod Radhoštěm.

Myslím si, že to byly velmi zajímavé a poučné dva dny a věřím, že i další rok exkurzi do světa médií v rámci semináře Mediální gramotnost a kritické myšlení uskutečníme.

Kateřina Děcká

Přejít nahoru